Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Εκλογική διακήρυξη της Ανεξάρτητης Αριστερής ΣYσπείρωσης Μηχ-Ηλεκ-Ναυπ για τις εκλογές του ΠΣΔΜΗ στις 7-6-2015

Ανεξάρτητη Αριστερή ΣYσπείρωση ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΝΑΥΠΗΓΩΝ
Εκλογική διακήρυξη
για τις εκλογές του ΠΣΔΜΗ στις 7-6-2015
Οι φετινές εκλογές του συλλόγου θα διεξαχθούν εντός ενός εκρηκτικού πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός ότι μετά από 5 χρόνια μεγάλων αγώνων, πλατιά λαϊκά στρώματα εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους απέναντι στην βαρβαρότητα της μνημονιακής επίθεσης και απαίτησαν την εφαρμογή μια πολιτικής που δεν θα καταβαραθρώνει δικαιώματα που δεν θα ξεπουλά την δημόσια περιουσία, που δεν θα καταδικάζει στην φτώχεια και την εξαθλίωση την κοινωνική πλειοψηφία, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, έβαλαν τα αίτηματα αυτά σε «καραντίνα» και διέλυσαν και τις τελευταίες αμφιβολίες όσον αφορά τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο το δόγμα της νέας κυβέρνησης «ούτε ρήξη – ούτε υποταγή» και του «έντιμου συμβιβασμού» κινδυνεύει να αναδειχθεί ως, ο πιο σύντομος δρόμος προς την ταπεινωτική υποταγή. Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και οι δεσμεύσεις για τήρηση όλων των δανειακών υποχρεώσεων, αφαιρούν κάθε δυνατότητα ουσιαστικής βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων. Οι δόσεις, απαιτούν ρευστό, γι’ αυτό τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, οι οργανισμοί του δημοσίου, ο ΟΑΕΔ, οι ΟΤΑ μπαίνουν στο στόχαστρο. Στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν και οι «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ με άμεση συνέπεια την συνέχιση της εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης ατζέντας για το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων, την κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρείται, όπως και η πολιτική της φορομπηξίας. Όμως ο λαός δεν ψήφισε για να τον περιμένει μια τέτοια εξέλιξη και οφείλει να αντισταθεί σε κάθε βλέψη για ένα νέο τρίτο μνημόνιο.
Καλούμε τους συναδέλφους στις εκλογές του Ιούνη να στηρίξουν την Ανεξάρτητη Αριστερή ΣYσπείρωση ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ως τη μοναδική δύναμη στο σύλλογο που με αταλάντευτη στάση και ανεξάρτητη από τις κυβερνητικές σκοπιμότητες στόχευση, δηλώνει ότι αντιτίθενται στη προοπτική συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών που λέει αταλάντευτα «Έξω η τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ από τη χώρα», που απαιτεί να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση, προβάλλοντας ένα πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, που απαιτεί τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με την πολιτική και τις δομές της ΕΕ και της ΟΝΕ, που παλεύει να μην περάσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών και απαιτεί δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, ενημέρωση συγκοινωνίες. Ένα πρόγραμμα που ζητά δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες και έργα με όφελος για την κοινωνία, παλεύει να μην περάσουν τα ΣΔΙΤ, οι χαριστικές συμβάσεις παραχώρησης σε τράπεζες και επενδυτές και δεν φοβάται να πει καθαρά ότι ένας τέτοιος δρόμος περνά από την εθνικοποίηση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας και το να περιέλθουν οι παραγωγικές μονάδες που καταστρέφονται και εγκαταλείπονται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, στον έλεγχο των εργαζομένων.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Μετά από συνεχόμενα χρόνια λιτότητας η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους συναδέλφους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία και η μετανάστευση συνεχίζουν να κυριαρχούν, ενώ ειδικά για τους νέους συνάδελφους οι μισθοί των 500 και 600 Ευρώ δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθούν μισθοί αναξιοπρέπειας. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων έχει δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας σε γραφεία και εργοτάξια. Το καθεστώς του Δελτίου παροχής υπηρεσιών, στερεί κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα. Μπροστά σε αυτό το τοπίο καταστροφής δεν χωράει σιωπή και απραξία. Το αίτημα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και άρση όλων των περικοπών και αντιδραστικών νομοθετημάτων, που επιβλήθηκαν από τον Γενάρη του 2010 είναι αναγκαίο να κερδηθεί. Εμείς παλεύουμε ο σύλλογος το επόμενο διάστημα να ταχθεί σύμμαχος στη προσπάθεια των κλαδικών σωματείων των μηχανικών για διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ορίζει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης με βάση τις ανάγκες μας, θα απαιτεί μείωση του χρόνου εργασίας, θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, θα θέτει τους όρους για την κατάργηση όλων των επισφαλών μορφών εργασίας (μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, μπλοκάκι), θα κατοχυρώνει την αναγνώριση επιδομάτων και ωριμάνσεων και θα απαιτεί την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από την εργοδοσία. Στοχεύουμε ο ΠΣΜΗ να είναι παρόν στις διεκδικήσεις, σύμμαχος με τους συναδέλφους όταν αυτοί αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, την απληρωσιά, την απόλυση. Αντίστοιχα για του συναδέλφους ΔΥ στηρίζουμε το πλαίσιο διεκδικήσεων της ΕΜΔΥΔΑΣ για κατάργηση όλου του μηνημονιακού πλαισίου (αξιολόγηση, πειθαρχικό, απολύσεις, νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο).
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΟΥΛΕΊΑΣ

Στον τομέα της ανεργίας η διακηρυγμένη προτεραιότητά της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της εκ περιτροπής και προσωρινής εργασίας, με πόρους ΕΣΠΑ. Σε αυτή την συνθήκη μειωμένων προσδοκιών δε μπορούμε να συναινέσουμε. Θέλουμε ο σύλλογος να συμβάλει στη προσπάθεια των κλαδικών σωματείων των μηχανικών για διεκδίκηση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από την απαίτηση να καταργηθούν τα προγράμματα σύγχρονης δουλείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (κοινωφελής εργασία, voucher κτλ). Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες που καταρρέουν και απαγόρευση των απολύσεων. Ζητάμε κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων. Απαιτούμε μέτρα κατά της ανεργίας τώρα. Απαιτούμε διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός ή ΔΠΥ). Απαιτούμε πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Ζητάμε ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Οι συνάδελφοι που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα έχουν δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια. Ο βιοπορισμός μέσω έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών έδειξε πολύ γρήγορα ότι δεν αποτελεί λύση. Η υποχώρηση της οικοδομής μαζί με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό και σε συνδυασμό με τη κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και του πλαφόν στην έκπτωση για τις αμοιβές μελετών, ώθησαν χιλιάδες συναδέλφους στη φτώχια, στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην έξοδο από το επάγγελμα (πάνω από 3000 διαγραφές από το ΤΕΕ) ή τη μετανάστευση. Απαιτούμε την άμεση επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών και του πλαφόν έκπτωσης στις μελέτες. Απαιτούμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της φορολόγησης με 26% από το πρώτο Ευρώ. Ζητάμε να καταργηθεί το πρόσθετο χαράτσι για τη διατήρηση μελετητικού ή κατασκευαστικού πτυχίου από το ΤΕΕ. Απαιτούμε επαναφορά του κώδικα αμοιβών και μέτρα που θα βάλουν φρένο στο γιγαντισμό των μεγάλων τεχνικών και μελετητικών εταιρειών ενισχύοντας αφενός τις δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να στελεχωθούν αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Απαιτούμε μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων απέναντι στις απαιτήσεις των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών εταιριών για κακοπληρωμένη υπερεργασία. Απαιτούμε μέτρα τόνωσης του κατασκευαστικού κλάδου στη κατεύθυνση ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης με εκτεταμένα προγράμματα εργατικής κατοικίας και σύγχρονες κοινωνικές υποδομές, με επίκεντρο την ελληνική ύπαιθρο και τις επαρχιακές πόλεις και την τόνωση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης με δημόσια δαπάνη.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
Με τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (με αποκορύφωμα το Ν.4254/14), τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΗΜ έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα, στη κατεύθυνση κατάργησης του ενιαίου χαρακτήρα που ορίζονταν από τις πενταετείς σπουδές κοινής κατεύθυνσης και τεμαχισμού τους με φραγμούς και όρια στο ποιος θα έχει δικαίωμα να εξασκεί το επάγγελμα. Παρά τις όποιες προσδοκίες ότι θα μπει φρένο σε αυτή την πολιτική, τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ανησυχητικά. Οι προβολή της ατζέντας του ΟΟΣΑ ως προοδευτικής, και η ρητή δήλωση του υπουργού οικονομικών ότι θα επιμείνουν στο «άνοιγμα των επαγγελμάτων», η υπουργοποίηση του συναδέλφου Σπίρτζη ο οποίος με θέρμη προώθησε τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και διατηρεί επικίνδυνη ατζέντα για το ζήτημα (βλέπε μητρώο συντελεστών ιδιωτικών έργων), είναι πράγματα που μαζί με την απουσία κάθε δέσμευσης για κατάργηση των νόμων που επιχείρησαν να αλλάξουν το επάγγελμα μας αναγκάζουν να κρούσουμε το κώδωνα του κινδύνου από νωρίς. Απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση των εξετάσεων και των υποχρεωτικών σεμιναρίων για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις. Απαιτούμε την επαναφορά των ενιαίων επαγγελματικών δικαιωμάτων του ΗΜ με μόνη προϋπόθεση το δίπλωμα πενταετούς φοίτησης με ταυτόχρονη κατάργηση του Ν.4254/14 ο ποίος καταργεί πλήρως τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Λέμε όχι σε κάθε σκέψη για διαχωρισμό δικαιωμάτων μεταξύ Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων και σε κάθε διάσπαση του ενιαίου και αδιαίρετου χαρακτήρα των Η/Μ σπουδών. Διεκδικούμε όλα τα μισθολογικά-βαθμολογικά δικαιώματα που απορρέουν από το πενταετές επίπεδο των Η/Μ σπουδών, χωρίς την εφαρμογή της συνθήκης της Μπολώνια (Master με 2 κύκλους).Απαιτούμε ξανά προγράμματα σπουδών στις σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων με όσο το δυνατόν περισσότερα κοινά επιστημονικά αντικείμενα. Απαιτούμε την κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που υιοθετούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του αγγλοσαξονικού μοντέλου.
ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Στο ασφαλιστικό η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την συνέχιση της ίδιας εξοντωτικής πολιτικής. Οι αυξήσεις των εισφορών για τους εργαζόμενους προς το παρόν διατηρούνται, ενώ διατηρείται και η ανά τριετία αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας. Ούτε καν το ζήτημα των αναδρομικών αυξήσεων των εισφορών από 1/7/2011 δεν έχει επιλυθεί επαπειλώντας κάθε ασφαλισμένο μηχανικό με αναδρομικές χρεώσεις χιλιάδων ευρώ. Σήμερα, το 68% των μηχανικών αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, παραμένει ανασφάλιστο, χωρίς υγειονομική περίθαλψη, σωρεύοντας υπέρογκες οφειλές. Η λογική του ταμείου συνεχίζει να είναι εισπρακτική. Τα χρέη των ανέργων και υποαπασχολούμενων συνεχίζουν όχι απλά να είναι απαιτητά από το κράτος, αλλά και να τοκίζονται διαρκώς. Παράλληλα συνάδελφοι (και μέλη της ΑΑΣΜΗ μεταξύ αυτών) απειλούνται με διώξεις, κατηγορούμενοι για τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στο ΕΤΑΑ. Διώξεις που δεν στρέφονται μόνο απέναντι σε όσους διώκονται αλλά και ενάντια στο σύνολο των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών των οποίων τα δικαιώματα στην περίθαλψη και την ασφάλιση κατακρεουργήθηκαν. Η ληστεία των αποθεματικών των ταμείων διαμέσου της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Αττικής παραμένει, παρά το γεγονός ότι ήδη στην μαύρη τρύπα της τράπεζας Αττικής έχουν χαθεί περισσότερα από 420 εκατ. Ευρώ και αυτές τις ημέρες έχουν ήδη αποφασίσει να θυσιάσουν και άλλα 200 εκατ €. Αντί να γίνεται συζήτηση για την ανάκτηση των απωλειών των ταμείων από το PSI και από την τράπεζα Αττικής, γίνεται ένα επιπλέον βήμα! Το ίδιο το κράτος «ζητά» από δημόσιους οργανισμούς και τα ταμεία, τα ταμειακά τους διαθέσιμα προκειμένου να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ (του κατά τα άλλα «μη βιώσιμου χρέους») διαμέσου εσωτερικού δανεισμού. Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι για το επόμενο διάστημα προαναγγέλλονται συγχωνεύσεις ταμείων, ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει στενότερη «σύνδεση» εισφορών και παροχών με βάση το εισόδημα, το βάθεμα δηλαδή της ανταποδοτικής λογικής, της λογικής του «ότι πληρώνεις παίρνεις» και όχι της κοινωνικά δίκαιης, αυτής των δικαιωμάτων σε υγεία, σύνταξη, ασφάλιση. Κυρίως όμως δεν τολμάει ακόμα να καταργήσει τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3891/2011, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Λέμε όχι στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Απαιτούμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Άμεση ακύρωση των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αναγνώριση των ανέργων, μη χρέωση με εισφορές όσων δεν έχουν εισόδημα από το επάγγελμα. Άμεση κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις χρωστούμενες οφειλές. Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Λέμε όχι στην χρήση των αποθεματικών των ταμείων για την αποπληρωμή του χρέους. Απαιτούμε άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής. Άμεση κάλυψη των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος (PSI, Τράπεζα Αττικής κα). Καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Επαναφορά των αναδιανεμητικών πόρων των ταμείων. Μείωση των εισφορών των εργαζόμενων. Απαιτούμε δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, περίθαλψη ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Άρση όλων περικοπών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις. Απαιτούμε μείωση των χρόνων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση. Στηρίζουμε τη δράση της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών που ανέδειξε τα παραπάνω ζητήματα.
ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Όσον αφορά την φορολογία οι συνάδελφοι μηχανικοί εξοντώνονται από τα χαράτσια και την κατάργηση του αφορολόγητου ενώ όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα έχουν βρεθεί να πληρώνουν επιπλέον υπέρογκα ποσά κάθε χρόνο. Φορολογία εισοδήματος από το πρώτο ευρώ στο 26% μαζί με ΦΠΑ στο 23% έχει φέρει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι χωρίς να το θέλουν να εξαναγκάζονται να λειτουργούν εκτός φορολογικού πλαισίου αποδίδοντας σε τελική ανάλυση λιγότερους φόρους από την περίοδο που ίσχυε ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων. Απαιτούμε την επαναφορά του τεκμαρτού εισοδήματος και ενιαία φορολογική κλίμακα με τους μισθωτούς, άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Απαιτούμε αφορολόγητο όριο στο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας για χρέη σε εφορία, ταμεία, τράπεζες. Επιπλέον απαιτούμε την κατάργηση όλων των χαρατσιών, των κεφαλικών φόρων και των φορομπηχτικών νόμων, όπως ο ΕΝΦΙΑ κα. Το γεγονός ότι το φορομπηχτικό πλαίσιο για την ώρα απαλλάσσει τους μισθωτούς με μπλοκάκι δεν μας καθησυχάζει. Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα που θα καταστήσουν την αμοιβή με μπλοκάκι εντελώς ασύμφορη για τους εργοδότες εξαλειφώντας στο ελάχιστο αυτή τη μορφή εργασίας χωρίς δικαιώματα.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
Οι εργαζόμενοι στα τεχνικά επαγγέλματα δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου χάριν μιας πρόσκαιρης «ανάπτυξης» έτσι ώστε να κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και στο διηνεκές ιδιωτικά συμφέροντα. Θέλουμε δημόσιες επιχειρήσεις στην ενέργεια, στα δίκτυα, στις μεταφορές. Θέλουμε ποιοτικές υπηρεσίες δωρεάν για το λαό που θα σέβονται το περιβάλλον. Λέμε όχι στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Ανάπτυξη των ΑΠΕ δια μέσου της δημόσιας ΔΕΗ και όχι των κερδοσκόπων. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, των λιμανιών και των αεροδρομίων. Απαιτούμε εδώ και τώρα το σταμάτημα των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων και την κατάργηση των ληστρικών διοδίων. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων. Ζητάμε να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει. Παλεύουμε ενάντια στην «απελευθέρωση των αγορών» και την εμπορευματοποίηση των βασικών κοινωνικών αγαθών. Απαιτούμε την επαναφορά του Δημόσιου Ελέγχου σε Δημόσια και Ιδιωτικά έργα, ενάντια στις fast track διαδικασίες εξυπηρέτησης συμφερόντων.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΣΔΜΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ
Παρότι ως παράταξη από νωρίς αντιταχθήκαμε σε αυτού του τύπου την λειτουργία με αποκορύφωση τα πεπραγμένα της περιόδου Κεραμάρη, ο σύλλογος επαναπαύθηκε για δεκαετίες στους παχυλούς προϋπολογισμούς που εξασφάλιζε μέσω της επιχορήγησης του ΤΕΕ με αποτέλεσμα να αποκόπτεται διαρκώς από τα μέλη του. Σε αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα τα μεγαλεπήβολα σχέδια προηγούμενων διοικήσεων που σπαταλούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα σε άστοχες δράσεις καθώς και στη προώθηση μορφών άτυπης εκπαίδευσης (ΚΕΚ) καθώς και οι πολιτικοσυνδικαλιστικές θέσεις που ανέπτυξαν οι παρατάξεις που διοίκησαν τον σύλλογο όπου υπήρξαν περισσότερο κοντά στην εκάστοτε κυβέρνηση και τις κατασκευαστικές εταιρείες παρά κοντά στα προβλήματα των συναδέλφων και στα αιτήματα των εργαζόμενων του κλάδου. Τη χαριστική βολή έδωσαν τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, όπου χιλιάδες συνάδελφοι σταμάτησαν να βλέπουν την δυνατότητα διεκδίκησης των συμφερόντων από κοινού με άλλους συνάδελφους δια μέσου του συλλόγου. Από την μία η ίδια η κρίση και από την άλλη πλευρά οι νόμοι και οι αλλαγές που έγιναν, έθεσαν το σύλλογο σε πραγματική κρίση. Το αποκορύφωμα ήταν το σταμάτημα της όποιας χρηματικής επιχορήγησης δίνονταν που με τη σειρά της οδήγησε και σε σειρά οικονομικών εκκρεμοτήτων και σήμερα απειλεί την ίδια του την ύπαρξη. Εμείς λέμε ότι το σταμάτημα της λειτουργίας του ΠΣΔΜΗ του θεματοφύλακα των ενιαίων επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΗΜ θα αποτελεί σημαντικό πισωγύρισμα. Η μόνη διέξοδος για να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη είναι να επιδιώξουμε μια νέα προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τα μέλη του συλλόγου, τακτικότερες γενικές συνελεύσεις ανά πόλη, ουσιαστικότερες παρεμβάσεις και λειτουργία του συλλόγου με την αυτενέργεια των μελλών του αν δεν είναι δυνατόν για ένα διάστημα ο σύλλογος να αμείβει εργαζόμενους που να τον υποστηρίζουν γραμματειακά. 

Ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Αριστερής Συσπείρωσης Μηχ.-Ηλεκ.-Ναυπ. για τις εκλογές του ΠΣΔΜΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου